Automate the boring stuff with Python

Tot nu toe kwamen mijn bezigheden in Python voort uit een concrete wens om iets voor elkaar te krijgen: gegevens scrapen van een website of binnenhalen via een API. Dan ga je googlen op specifiek datgene wat je wilt doen, vindt een tutorial, loopt alsnog tegen wat problemen aan, googlet op de foutmelding, vindt eerst drie in jouw geval niet werkende oplossingen en daarna een vierde die wel werkt.

Zo kom je dan met horten en stoten bij de eindstreep, en je hebt intussen een hoop geleerd. Het is, denk ik, de meest motiverende manier om iets te leren, want je hebt een concreet doel voor ogen en moet en zult het bereiken.

Momenteel volg ik een andere methode: ik werk Automate the Boring Stuff with Python (Practical Programming for Total Beginners) door. En wel hierom:

  • ik had even geen concreet doel voor ogen
  • ik wil een algemene basis leggen
  • ik wil een wat completer overzicht krijgen van wat er allemaal kan. Als je enkel uitgaat van wat je al gezien hebt, blijf je in hetzelfde kringetje denken.

Dus zodoende. Ik moet zeggen: het is een prima boek. Dat is vooral te danken aan de opzet: elk hoofdstuk begint met uitleg (met tussendoor stukjes code die je kunt kopiëren en uitvoeren, en eventueel aanpassen, om met eigen ogen te zien wat ze doen). Dan volgt er een project, waarin hij je stapsgewijs door een onderneming loodst. En vaak nog een project dat weer heel anders is. Dan een samenvatting, een stel ‘practice questions’ (antwoorden staan achterin) en tot slot ‘practice projects’ waarin je zelf moet gaan toepassen wat je hebt geleerd. Daar staan geen oplossingen voor achterin, maar wel op allerlei plekken op internet, want de halve wereld heeft inmiddels dit boek doorgewerkt.

Behandeld worden o.a: lists en dictionaries, functies, webscrapen, werken met Excel, Word- en pdf-bestanden, scheduling, e-mailen.

Natuurlijk heeft het boek z’n tekortkomingen, zo wordt er over het onderdeel ‘running programs’ en de ‘shebang line’ heel makkelijk heen gestapt, waardoor je op internet een hoop vragen vindt van mensen die niets van de uitleg begrepen. Terwijl de meeste andere onderwerpen juist heel uitgebreid en stapsgewijs worden behandeld.

Maar dat is een klein detail, voor de rest werkt het boek hartstikke fijn, is motiverend (behalve het hoofdstuk over regex, bluh) en leerzaam. En heb je er daarna nog geen genoeg van, dan is er het vervolg: Beyond The Basic Stuff With Python. Zo ver is het bij mij nog niet, na een motivatiedip t.g.v. regex (hoofdstuk 7) zit ik nu in hoofdstuk 8 en heb er weer zin in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *