Cifla-jaarstart in Strava

Bij Strava kun je via de app je activiteiten en die van je clubgenoten zien, maar je kunt de gegevens ook geautomatiseerd ophalen via een zogeheten API. Daar zitten wat restricties aan (bij je eigen activiteiten krijg je bijvoorbeeld locatie en tijdstip door, maar bij clubgenoten, waarschijnlijk om privacyredenen, niet. Verder komen bij mij alleen die clubgenoten door die én zijn aangemeld bij de club ‘Cifla’ in Strava én wier activiteiten door mij opgehaald mogen worden (dat is als hun profiel op ‘voor iedereen zichtbaar’ staat, of als ze Strava-vrienden zijn met ondergetekende).

Dit betekent dat je verre van een representatief beeld hebt (ook al omdat lang niet iedereen Strava heeft), maar dat maakt het niet minder leuk om toch wat overzichtjes te maken. Zie hier hoe de Strava-Ciflaten het nieuwe jaar zijn begonnen:

We zien dat een groot deel fris en fruitig het nieuwe jaar in ging: maarliefst 18 activiteiten op de voor velen toch wel katerige Nieuwjaarsdag. De absolute piek ligt op 6 januari. Niet verrassend voor wie weet dat we die dag de Nieuwjaarsloop organiseerden. Verder valt op, ook weer voor de hand liggend, dat de dagen waarop er trainingen zijn onze actiefste dagen zijn. Plus de zaterdag, dan gaan er ook veel Ciflaten op pad.

Zoals gezegd geeft de API niet het tijdstip van de loopjes mee. Ik sla bij elke activiteit wel het tijdstip op waarop hij in mijn database verscheen (deze werk ik eens per uur bij). Ervan uitgaand dat de meeste activiteiten vrij kort na afronding naar Strava worden geüpload kunnen we toch een beeld krijgen van hoe laat mensen ongeveer actief waren. Er ligt een zwaartepunt in de avonden, dat zullen waarschijnlijk vooral de dinsdagen en donderdagen zijn. Echt vroege vogels hebben we niet. En de tijdstippen in het holst van de nacht komen bijna allemaal voor rekening van Frenske, die momenteel ergens uithangt waar er een flink tijdsverschil is met hier.

Als je de activiteiten sorteert op afstand en datum krijg je mooi bij elkaar wie er aan dezelfde wedstrijd of training deelnamen:

Kijken we naar het aantal activiteiten per loper, dan zien we the usual suspects in de hoogste regionen. Michiel heeft het zelfs gepresteerd om in de eerste zestien dagen van het jaar negentien activiteiten te loggen: gemiddeld meer dan 1 activiteit per dag. Als we daar verder op inzoomen zien we dat hij op de dag van de Nieuwjaarsloop vier keer aan het rennen is geslagen:

Overigens worden in Strava onder ‘Cifla’ alleen de hardloopactiviteiten van Ciflaten opgenomen. De wielerkoersen van Imme, de roeierijen van Patricia en de AnyTime Fitness-bezigheden van Corné zien we dus niet terug, anders hadden zij vast een stuk hoger gestaan in het overzicht.

Hier zien we van iedereen die door de API-privacy-barrière heenkomt (en die in 2019 al iets heeft gedaan op hardloopgebied) de langste afstand tot nu toe. Diegenen die richting 30km gaan zijn waarschijnlijk in training voor de marathon?

Verder is ook te zien wie er van heuvels houden:

Hester is queen of the hills: zij maakt gemiddeld de meeste hoogtemeters per run.

Dit zijn nog maar de eerste paar weken van het jaar. Ik wil dit de rest van het jaar laten draaien. Blijf dus aan de lijn voor een overzicht van activiteiten van Ciflaten in het voorjaar, in de zomer enz. Sta je niet in het overzicht en wil je er wel in, meld je dan in Strava aan bij club ‘Cifla’ en zet je Strava-profiel op ‘openbaar’ of word Strava-vrienden met ondergetekende. Wil je juist liever niet in dit overzicht, laat het me even weten, dan filter ik je eruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *