Doddendaelpad, min of meer

Het Doddendaelpad loopt in de omgeving van Weurt, Beuningen en Ewijk, aan de zuidoever van de Waal. Net zoals de overige Klompenpaden is het uitstekend gemarkeerd in twee richtingen. Het is 15 km lang, met mogelijkheden om in te korten tot zo’n 12 km. Inkorten tot 10 km kan ook, zo hebben wij vanochtend proefondervindelijk vastgesteld.

Het officiële startpunt is in het centrum van Beuningen, maar wij zijn begonnen bij Weurt om twee redenen: 1. we waren van plan alleen het gedeelte door de uiterwaarden te lopen en 2. we kwamen op de fiets vanuit Nijmegen en dan is Weurt het dichtstbijzijnde punt. Op de dijk tussen Weurt en Ewijk zie je op meerdere plekken de routebordjes en je kunt dus instappen waar je maar wilt.

Na storm Bella van gisteren hadden we vandaag mazzel met een prachtig zonnige, windstille ochtend.

Net als bij het Ambts- en Rijkspad bij Winssen, even verderop, loopt de route deels door de uiterwaarden van de Waal en deels meer landinwaarts. De uiterwaarden deel je met Konikpaarden en Rode Geuzen (runderen). Bij hoog water kun je niet door de uiterwaarden en moet je in plaats daarvan over de dijk lopen. Wij hadden tamelijk hoog water en dat vormde geen probleem, al liep het pad soms als volgt:

…maar een paar meter verderop kon je er dan gewoon door. Het zal niet verbazen dat het er wel extreem modderig was. Laarzen kunnen handig zijn, en zolen met veel grip komen ook goed van pas. (Ik was op oude hardloopschoenen en dat wilde ook wel. Kies in elk geval schoeisel uit dat vies mag worden.)

Onderweg passeer je het ‘Weurtsche Straatje‘, een dijkje uit de 11e eeuw. Hier vlakbij is ook een uitkijktoren, met uitzicht over dit dijkje en over de uiterwaarden.

Aan het eind van het gedeelte door de uiterwaarden, nabij Ewijk, buigt het pad af naar het zuiden en voert dan terug naar Weurt. Wij hebben dit gedeelte niet gelopen, maar zijn via de dijk teruggegaan. Doe je zoals wij, dan kom je uit op een kleine 10 km. Ongetwijfeld is de officiële route ook de moeite waard, we komen daarvoor nog weleens terug, wordt vervolgd.

NB: wie zin heeft in een lange dagwandeling kan deze route combineren met het bovengenoemde Ambts- en Rijkspad. Ze lopen bijna in elkaar over.

Kom je met het OV, dan kun je het beste met een OV-fiets vanaf station Nijmegen naar de dijk bij Weurt fietsen, dat is maar een paar kilometer. Kom je met de auto, dan kun je waarschijnlijk het beste parkeren bij het officiële startpunt in Beuningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *